Φεμινιστικές αντιδράσεις ενάντια στη λιτότητα
Με ποιον τρόπο επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλη την Ευρώπη οι περικοπές δαπανών με σκοπό τη μείωση του χρέους;
Το έτος 2020 προβλέπεται κρίσιμο όσον αφορά τον αγώνα για ισότητα και χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο, καθώςφέτος συμπληρώνονται είκοσι πέντε χρόνια από το Τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις Γυναίκες: Δράση για την Ισότητα, την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που διεξάχθηκε μεταξύ 4 και 15 Σεπτεμβρίου 1995 στο Πεκίνο, απόρροια του οποίου ήταν και η υιοθέτηση της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας για Δράση. Παράλληλα, φέτος συμπληρώνονται επίσης πέντε χρόνια από την υιοθέτηση των «17 Στόχων» της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης η έμφυλη δικαιοσύνη και οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
Και ενώ το 2020 θεωρείται καθοριστική χρονιά για την υλοποίηση της έμφυλης ισότητας και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών εν αναμονή της εξηκοστής τέταρτης συνεδρίασης της Επιτροπής του ΟΗΕγια την Θέση των Γυναικών, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στην περιθωριοποίηση και την ανισότητα. Ο κύριος στόχος της φετινής συνεδρίασης είναι η αξιολόγηση της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας για Δράση. Ποιες είναι οι προκλήσεις που εμποδίζουν όχι μόνο την υλοποίηση της Πλατφόρμας του Πεκίνου, αλλά την πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας 2030;
Στην Ευρώπη και όχι μόνο, οι δομικές επιδράσεις της λιτότητας στην έμφυλη ισότητα είναι χειροπιαστές, όμως συχνά δεν αναγνωρίζονται ούτε και καταγράφονται επαρκώς. Από την μια, έχουμε τις αναμφίβολα καλές προθέσεις της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας για Δράση. Από την άλλη, όμως, έχουμε την πραγματικότητα ενός οικονομικού συστήματος οι πολιτικές λιτότητας του οποίου καθιστούν αδύνατη την υλοποίηση των διακηρυχθέντων στόχων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ θέλησε να επαναλάβει διευρυμένη τη σειρά μελετών «Φεμινιστικές αντιδράσεις ενάντια στη λιτότητα»που είχε δημοσιεύσει και παλιότερα, με στόχο την παρουσίαση της επίμονης λιτότητας που βιώνουν οι γυναίκες σε διαφορετικές χώρες. Εστιάζουν ιδιαίτερα στη σφαίρα της εργασίας και της οικονομίας, της κοινωνικής αναπαραγωγής και της εργασίας φροντίδας.
Πόσο βαθύ είναι το χάσμα ανάμεσα στην Διακήρυξη του Πεκίνου και τους Βιώσιμους Στόχους από τη μια και στην πραγματικότητα από την άλλη; Ποιες δυσκολίες προέκυψαν κατά την εφαρμογή τους; Πώς μπορούν οι αριστερές φεμινίστριες και οι αριστεροί δρώντες να χρησιμοποιήσουν την Διακήρυξη του Πεκίνου και την Πλατφόρμα για Δράση για να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους καλύτερη εφαρμογή των στόχων που αποτυπώνονται σε αυτές; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα δούμε να αναπτύσσονται στις αναθεωρημένες μελέτες.