header-image

Σχολιασμός 2ης εβδομάδας Ιουλίου: ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

ΟΙ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – 13   έως 19 ΙΟΥΛΙΟY: ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει στο κοινοβούλιο ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να υποστηρίζουν διαδηλωτές και τάσσεται υπέρ της στρατιωτικοποίησης των αστυνομικών σχολών. Την ίδια στιγμή που …δεν υπάρχει θέμα για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, μέλος της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που διαδήλωνε σε ξενοφοβική συγκέντρωση της Πλατεία Βικτωρίας όπου παραβρίσκονταν ο κατηγορούμενος για εγκλήματα, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η εβδομάδα αυτή  του Ιουλίου απέπνευσε όπως και η προηγούμενη έντονο το «άρωμα» της κρατικής καταστολής. Σαφέστατα δείγματα δόθηκαν, σε αρκετές περιπτώσεις, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που εποπτεύει την ελληνική αστυνομία. Παράλληλα υπήρξε πλούσιο νομοθετικό έργο αφού την βουλή απασχόλησαν νομοσχέδιο που αφορούσαν τον πολιτισμό και την οικονομία.

Πνεύμα καταστολής και αυταρχισμού

Μια μόλις εβδομάδα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, στο κοινοβούλιο δόθηκαν ξεκάθαρα στοιχεία της γενικευμένης εφαρμογής ενός πνεύματος αυταρχισμού.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, σε ερώτηση που έγινε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με την σχολή των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ερώτηση κατατέθηκε από το Μέρα 25 και αφορούσε την μετατροπή της σχολής από σχολή ανοιχτού τύπου, σε σχολή εσώκλειστων σπουδαστών. Κατά τα πρότυπα των στρατιωτικών σχολών που έχουν πρωϊνή φοίτηση παράλληλα με απογευματινή εκπαίδευση και παραμονή των σπουδαστών στην σχολή. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή ο υφυπουργός επισήμανε ότι βασικός στόχος είναι «να συνυπάρχουν ισοβαρώς αφενός η θεωρητική κατάρτιση και η δυνατότητα εφαρμογής της». Εκτιμώντας προφανώς ότι με το προηγούμενο καθεστώς η θεωρητική κατάρτιση υπερίσχυε της υπηρεσιακής. Μάλιστα ήταν σαφής τονίζοντας στην τοποθέτησή του πως η απογευματινή εκπαίδευση των δοκίμων θα περιλαμβάνει «ασκήσεις προσομοίωσης» όπως και την «προσαρμογή σε νέες απειλές και νέες μορφές εγκληματικότητας» όπως και την εκπαίδευσης σε «νέες επιχειρησιακές τακτικές». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή στην φύση της σχολής των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας είχε πραγματοποιηθεί ώστε το αστυνομικό σώμα να μην αποτελεί ξεχωριστό τμήμα της κοινωνίας και να υφίσταται σταθερή σχέση ανάμεσα στους αξιωματικούς και την κοινωνική πραγματικότητα. Αυτό δεν ήταν όμως το μόνο δείγμα που έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το «νέο πνεύμα» που φέρεται να επικρατεί στην αστυνομία. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση στην Βουλή αναφέρθηκε στο ρόλο του βουλευτή και την οριοθέτησή του σε σχέση με τις διαδηλώσεις. Ο Ελευθέριος Οικονόμου με αφορμή παρουσία του βουλευτή της αντιπολίτευσης και πρώην ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη σε διαδήλωση και στην συνέχεια στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) όπου παρενέβη υπέρ συλληφθέντων διαδηλωτών επισήμανε ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει τις κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός «στο σύνολο των αρμοδιοτήτων σας δεν περιλαμβάνονται αυτές του εισαγγελικού λειτουργού ή του συνηγόρου προσαχθέντων ή συλληφθέντων πολιτών, όπως επιχειρήσατε να κάνετε το βράδυ της 9ης Ιουλίου στη ΓΑΔΑ». Να σημειωθεί ότι η παρουσία βουλευτών και ευρωβουλευτών σε περιπτώσεις συλλήψεων διαδηλωτών αποτελεί πάγια πρακτική δεκαετιών, με στόχο την διασφάλιση των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των συλληφθέντων διαδηλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι αντιλήψεις καταγράφθηκαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ίδια ακριβώς εβδομάδα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρείχε πολιτική κάλυψη στην παρουσία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, σε ξενοφοβική εκδήλωση στην πλατεία Βικτωρίας, ενάντια στην παρουσία μεταναστών στην περιοχή. Πρόκειται για τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος καταγράφθηκε να παραβρίσκεται εκεί. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση αξίζει να επισημανθεί ότι βρίσκονταν επίσης ο υπόδικος πρώην βουλευτής του ναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή» Ηλίας Κασιδιάρης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα αυτό δήλωσε πως «κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση επιθυμεί».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απασχόλησε όμως τον κοινοβουλευτικό έλεγχο (ερωτήσεις βουλευτών) και για την υπόθεση του θανάτου του Βασίλη Μάγγου. Του 27χρονου που απεβίωσε από οξύ πνευμονικό οίδημα. Την συγκεκριμένη εβδομάδα αναμένονταν το ιατροδικαστικό πόρισμα σχετικά με το αν ο θάνατός του συνδέονταν με τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικές δυνάμεις που τον συνέλαβαν κατά την διάρκεια διαδήλωσης κατά της καύσης απορριμμάτων στον Βόλο. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης έθεσε το ερώτημα του αν έχει ξεκινήσει ένορκη διοικητική εξέταση για το συμβάν και γιατί το υπουργείο έσπευσε να αποσυνδέσει τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου από το γεγονός του ξυλοδαρμού, πριν να εκδοθεί ιατροδικαστικό πόρισμα. Επίσης σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε σε προγενέστερη απάντηση που είχε δώσει σε ερώτησή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρνούμενος ότι υπήρξε ξυλοδαρμός κατά την σύλληψη. Αντιθέτως είχε υποστηρίξει για τον θανόντα πως «η βίαιη και απειλητική του συμπεριφορά οδήγησε τους αστυνομικούς να τον προσαγάγουν, ενώ λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος».

Νομοσχέδιο πολιτισμού

Από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν την εβδομάδα αυτή στην Βουλή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε αυτό του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορούσε την δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού με έδρα το πρώην ξενοδοχείο του κέντρου της Αθήνας Ακροπόλ. Η συζήτηση του νομοθετήματος προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αριστεράς σχετικά με το ζήτημα της εμπορευματοποίησης της τέχνης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι «δεν είναι ασύμβατες οι έννοιες πολιτισμός και οικονομία». Μάλιστα αναφέρθηκε σε πράξεις καλλιτεχνών που δημιουργούν καλλιτεχνικές ομάδες ή θιάσους ως απόδειξη του ότι οι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται παράλληλα με την άσκηση της τέχνης τους και για την επιχειρηματική δράση. Με βάση αυτό επισήμανε ότι το κέντρο πολιτισμό θα έχει στόχο την περεταίρω δικτύωσή τους. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25 ασκήθηκε έντονη κριτική στο νομοσχέδιο. Κυρίως από την οπτική της σαφέστατης προδιάθεσης για προώθηση της εμπορευματοποίησης της τέχνης, με στόχο την υπαγωγή των πνευματικών παραγωγών στις ανάγκες των επιχειρηματιών του χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της καλλιτεχνικής παραγωγής συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία του Covid 19 αφού είναι πρακτικά αδύνατη η διεξαγωγή εκδηλώσεων που – ιδίως τους θερινούς μήνες- αποτελούσε βασική πηγή εισοδήματος για τους καλλιτέχνες.

Κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι «αποσκοπεί στην πιο αποτελεσματική και διαυγή εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιριών, προσαρμόζοντας παράλληλα το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της Αγοράς Κεφαλαίου στα νεότερα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία των μετόχων και των επενδυτών, στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών». Ο ίδιος υπουργός κατέθεσε επίσης φορολογικό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την δυνατότητα επιδότησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν για τους επόμενους 9 μήνες λόγω των επιπτώσεων του Covid 19. Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται μεταξύ 300 και 600 ευρώ που είναι το ανώτατο ποσό για την επιδότηση δανειακής δόσης. Επίσης συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορούσε ζητήματα επιτάχυνσης των διαδικασιών ψηφιοποίησης κρατικών λειτουργιών. Παράλληλα όμως θεσμοθέτησε και την διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα. Ως εποπτεύουσα αρχή για την υλοποίησή του ορίστηκε η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ