header-image

Σχολιασμός 1ης εβδομάδας Νοεμβρίου: Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ LOCKDOWN NO2, ΠΟΥ …ΕΠΙΤΑΧΥΝΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΟΙ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ –2 έως 8: Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ LOCKDOWN NO2, ΠΟΥ …ΕΠΙΤΑΧΥΝΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου εξαγγέλλει νέα οριζόντια μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων για την αντιμετώπιση της νόσου, δηλαδή το δεύτερο lockdown μετά από αυτό της Άνοιξης. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος δεσμεύεται παράλληλα να επιταχύνει την ψήφιση «εμβληματικών νομοσχεδίων», παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες. Η αρχή γίνεται με τροπολογίες που έχουν σαφές ταξικό πρόσημο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

Η εβδομάδα αυτή χαρακτηρίστηκε από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το 2ο lockdown του 2020 λόγω της έξαρσης της πανδημίας. Το γεγονός επισκίασε κάθε πολιτική συζήτηση που διεξάχθηκε στο κοινοβούλιο. Πυροδότησε μάλιστα και έντονη αντιπαράθεση αφού αναβλήθηκε και η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Πάντως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ξεκαθάρισε τις προθέσεις της να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς το νομοθετικό της έργο παρά το γεγονός του ότι όλη η χώρα θα βρίσκεται σε «καραντίνα».

Η αναβολή της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακοινώθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και την σχετική πρόθεση της κυβέρνησης μετέφερε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όμως λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει την Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Covid 19 και συνολικά την κυβερνητική πολιτική την ερχόμενη Πέμπτη 12 Νοεμβρίου. Η συζήτηση που εξαγγέλθηκε είναι με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 142α το Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και στην συνέχεια ομιλίες από τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Νεοφιλελευθερισμός και σε συνθήκες lockdown

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του νέου lockdown μονοπώλησε –όπως αναφέραμε- την επικαιρότητα της εβδομάδας, από κοινοβουλευτικής πλευράς, ίσως τον πλέον σημαντικό γεγονός ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό γιατί στην συνεδρίαση της εγκρίθηκε η κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός προκειμένου, σε συνθήκες lockdown να συνεχιστεί με ταχύτατους ρυθμούς το νομοθετικό έργο. Μάλιστα ένα νομοθετικό έργο με ξεκάθαρο, σαφές και έντονο νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Ιδίως από την στιγμή που ανάμεσα στα νομοθετήματα που προγραμματίζεται να ψηφιστούν στο διάστημα της καραντίνας περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις (μεταξύ άλλων προβλέπει την δυνατότητα εργασίας έως και 10 ωρών ημερησίων δίχως να πληρώνονται οι υπερωρίες)  και την αλλαγή του νόμου 1264/82 που αφορά την συνδικαλιστική δράση.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε στο θέμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε απευθυνόμενος προς τους 158 βουλευτές της Ν.Δ που αποτελούν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι «έχουμε μία σειρά από εμβληματικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να ψηφιστούν, κάποια από αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και πριν από τα Χριστούγεννα και είναι πολύ σημαντικό σε καμία περίπτωση να μην ανασταλεί το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης λόγω Covid». Μάλιστα θύμισε πως «σε δύσκολες συνθήκες και με τη Βουλή να λειτουργεί με άλλους κανόνες, μπορέσαμε και τηρήσαμε τον κοινοβουλευτικό μας προγραμματισμό σχετικά με την ψήφιση πολύ σημαντικών νομοσχεδίων. Και θα κινηθούμε ακριβώς στους ίδιους ρυθμούς, όπως έχω προδιαγράψει και στην ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη και για το επόμενο εξάμηνο». Επανέλαβε μάλιστα το επιχείρημα ότι η προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την οικονομική κρίση όταν θα λήξει η πανδημία. Ουσιαστικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε το ότι η έξαρση του Covid 19 δεν λειτουργεί ανασταλτικά, αλλά αντίθετα ως επιταχυντής για την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου πολιτικού σχεδιασμού. Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε του βουλευτές του κόμματός του όχι μόνον να υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια αλλά και να τα υπερασπιστούν σημειώνοντας πως προσδοκά στην στήριξή σας, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και την στήριξή σας στην ενημέρωση της κοινωνίας και στην διαχείριση»

Στην ίδια ομιλία ο πρωθυπουργός, αναγνώρισε και την «πίεση» που μεταφέρεται στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, από την βάση κυρίως με αιτήματα που σχετίζονται με την κρατική αρωγή στα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Προέτρεψε μάλιστα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην διστάζουν να αρνηθούν εφόσον τα αιτήματα δεν είναι συμβατά με την κυβερνητική πολιτική. Όπως ενδεικτικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αρκετές φορές, μπορεί οι βουλευτές να είναι φορείς αιτημάτων τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Όμως, και ένα έντιμο “όχι” είναι καλύτερο από το να αισθάνεται ο βουλευτής ότι ο Υπουργός, ο Υφυπουργός, ο Γενικός Γραμματέας, δεν του δίνει τη σημασία που του αναλογεί».

Τροπολογίες για εφοπλιστές και ξενοδοχειακές Α.Ε

Ένα σαφές δείγμα της ταξικής μεροληψίας των μέτρων που πρόκειται να νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα έδωσε η κυβέρνηση με τις τροπολογίες που κατέθεσε και ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτό που είχε σαν κύριο αντικείμενο του το ζήτημα της γρήγορης εκδίκασης υποθέσεων που αφορούσαν την νομοθεσία που προστάτευε την Α’Κατοικία από τραπεζικούς πλειστηριασμούς, πριν αυτή αρθεί με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια από τις τροπολογίες αυτές προέβλεπε την επ’ αόριστον αναβολή της ισχύος της συλλογικής σύμβασης των ναυτεργατικών σωματείων. Με την ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργείο Ναυτιλίας, η σύμβαση αυτή που αφορά την σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων και την υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει τις αμοιβές που έχουν οριστεί αναστέλλεται έως και το α’ τρίμηνο του 2021. Στην συνέχεια με απλή υπουργική απόφαση είναι δυνατή η επέκταση της αναστολής έως ότου κριθεί ότι έχουν εξαλειφθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ρύθμιση αυτή υλοποιήθηκε ένα πάγιο επί δεκαετίες έτοιμα των εφοπλιστικών οργανώσεων, και μάλιστα με αιφνιδιαστική νομοθετική ρύθμιση. Η πράξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίθεση των ναυτεργατικών σωματείων, αφού ήλθε μερικούς μήνες μετά από ανάλογη ρύθμιση που περιλήφθηκε στο νόμο 4714/2020 και αφορούσε την ποντοπόρο ναυτιλία.

Στο ίδιο νομοθέτημα η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία σχετικά με τον κλάδο του τουρισμό και τις ενισχύσεις που θα υπάρξουν σε εργοδότες και εργαζόμενους. Οι διατάξεις της τροπολογίας κατέστη φανερό ότι στόχευσαν κυρίως στις ανάγκες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό πως στο άρθρο 3 της τροπολογίας προβλέφθηκε η ενίσχυση των μονάδων με πάνω από 50 εργαζόμενους προκειμένου να εκπονήσουν επενδυτικά σχέδια «αναμόρφωσης η ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους» η οποία θα καταβάλλεται επί 12 μήνες. Επίσης απαλλάσσονται από τις εργοδοτικές εισφορές από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Αύγουστο. Όσον αφορά τους εποχικούς εργαζόμενους στον ευρύτερο κλάδο (επισιτισμός, ξεναγοί, τουριστικά γραφεία) προβλέπεται η παράταση της επιδότησής τους και τον Οκτώβριο. Δίχως όμως πρόβλεψη ώστε την επόμενη χρονιά να μπορούν να ασκήσουν το υφιστάμενο δικαίωμά τους για επαναπρόσληψη στον ίδιο εργοδότη, που βασίζεται στην εργασία που πραγματοποίησαν τον προηγούμενο χρόνο.

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία για την ενίσχυση επιχειρήσεων στον κλάδο του θεάματος-ακροάματος. Όπως επίσης και μία τροπολογία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την πρόσληψη 300 γιατρών στο ΕΣΥ, αριθμός που βρίσκεται (προφανώς) πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του συστήματος σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό για την στελέχωσή του. Η πρωτοβουλία αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την πολύμηνη ολιγωρία της κυβέρνησης όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ.

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ