header-image

Δυστυχώς ήταν παράδεισος #2 & #3

Η εκδήλωση έχει ολοκληρωθεί.

Διήμερο προβολών συλλογικού κινηματογράφου 30-31 Οκτωβρίου

Διήμερο προβολών συλλογικού κινηματογράφου 30-31 Οκτωβρίου
30-31 Οκτωβρίου 2020

Στο πλαίσιο της δράσης “Δυστυχώς, ήταν παράδεισος”, η οποία πραγματοποιείται από το Locus Athens και την AIN με την υποστήριξη των Rosa Luxemburg Stiftung και Goethe Institut, θα προβληθούν ταινίες από την Ελλάδα, τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή που προσεγγίζουν παρόμοια θέματα, τα οποία αναφέρονται στις κουλτούρες των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ διάφοροι κινηματογραφιστές, καλλιτέχνες, επιμελητές και ακτιβιστές θα συλλογιστούν πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα που τίθενται σε κάθε προβολή και θα ανταποκριθούν σε αυτά είτε μέσω κειμένων και οπτικών δοκιμίων, είτε διαδικτυακών συζητήσεων. Αυτές οι “Αλληλογραφίες” θα δημοσιεύονται στη σελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος Rosa Luxemburg.

Δυστυχώς, ήταν παράδεισος* #2
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου από τις 18:30, Σινε Αλεξάνδρα Καλλιθέα (Κρέμου 141, 176 75)
18:30, At Home του Αθανάσιου Καρανικόλα (2014, 103 λεπτά, Γερμανία/Ελλάδα)
21:30, Taste of Cement του Ziad Kalthoum (2017, 85 λεπτά, Γερμανία/Λίβανος/Συρία/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα/Κατάρ)
At Home του Αθανάσιου Καρανικόλα στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.
Σε ένα ευρύχωρο σπίτι στους λόφους του Μαραθώνα, με μία όμορφη θέα στη θάλασσα, η Nadja ζει μαζί με τον Στέφανο, την Εύη και την κόρη τους, Ίριδα. Η Nadja είναι η οικονόμος του σπιτιού εδώ και χρόνια και οι τέσσερίς τους είναι δεμένοι σαν οικογένεια. Μία μέρα, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όλα ανατρέπονται και μία μοιραία διάγνωση αλλάζει δραματικά τις σχέσεις τους εξετάζοντας την αληθινή φύση της στοργικότητας που τις χαρακτηρίζει έως τώρα.
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης: https://forms.gle/tpo14nL7u5sYKFKf6
Taste of Cement του Ziad Kalthoum στα αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους.
Σε αυτό το ποιητικό δοκίμιο-ντοκιμαντέρ, ο Ziad Kalthoum μάς μεταφέρει στις ζωές μιας ομάδας Σύριων οικοδόμων που ξαναχτίζουν τη μεταπολεμική Βηρυτό, ενώ τα δικά τους σπίτια στη Συρία έχουν βομβαρδιστεί. Η λιβανέζικη κυβέρνηση έχει επιβάλει νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στους πρόσφυγες και έτσι οι εργάτες παραμένουν κλεισμένοι στο χώρο εργασιών. Αμίλητοι και εγκλωβισμένοι υπογείως, η μόνη επαφή τους με τον έξω κόσμο είναι η στιγμή που βγαίνουν από τις τσιμεντένιες κλίνες τους για να ξεκινήσουν μία νέα μέρα εργασίας. Βασανισμένοι από αγωνία και άγχος, συνεχίζουν να ελπίζουν σε μια διαφορετική ζωή.
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης: https://forms.gle/RcM5SoCvCQ8LWt9K7
Διαβάστε περισσότερα στο https://tavros.space/…/unfortunately-it-was-paradise2/
Δυστυχώς, ήταν παράδεισος* #3
Σάββατο 31 Οκτωβρίου από τις 18:30, Σινε Αλεξάνδρα Καλλιθέα (Κρέμου 141, 176 75)
18:30, On The Edge της Leïla Kilani (2011, 106 λεπτά, Μαρόκο/Γαλλία/Γερμανία)
21:30, Her Job του Nikos Labôt (2018, 89 λεπτά, Ελλάδα/Γαλλία/Σερβία)
On The Edge της Leïla Kilani στα αραβικά με ελληνικούς υπότιτλους
Η Badia και η Imane εργάζονται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας γαρίδων στη φτωχότερη γειτονιά της Ταγγέρης, ενώ τη νύχτα ληστεύουν άνδρες χωρίς να δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις τους. Η ταινία On The Edge προσφέρει μία ωμή και αυθεντική ματιά στις προσπάθειες των εργατριών να αποκτήσουν μία καλύτερη ζωή. Μετά το ντοκιμαντέρ με θέμα το ρίσκο των μεταναστών που αποφασίζουν να ταξιδέψουν από την Ταγγέρη στην Ευρώπη, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Leïla Kilani, αναφέρεται επίσης στο γλυκόπικρο όνειρο της παγκοσμιοποίησης.
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης: https://forms.gle/zJZgnCYSnFT15j2i7
Her Job του Nikos Labôt στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
Η Παναγιώτα, με το σύζυγό της, Κώστα και τα δυο τους παιδιά, ζουν μία φαινομενικά ήσυχη ζωή σε μία δημοφιλή γειτονιά της Αθήνας. Με την ύφεση να χτυπάει την οικογένεια, η Παναγιώτα αποφασίζει να αποκτήσει δουλειά για πρώτη φορά στη ζωή της αναλαμβάνοντας το πλήρες φορτίο των οικογενειακών υποχρεώσεων. Προσλαμβάνεται από μία ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού ως καθαρίστρια σε ένα εμπορικό κέντρο και σε αυτό το νέο εργασιακό περιβάλλον έρχεται αντιμέτωπη με ένα αδίστακτο σύστημα εκμετάλλευσης, αλλά παράλληλα ανακαλύπτει τη συναδελφική αλληλεγγύη.
Η ταινία Her Job είναι μία προσεκτική μελέτη της απίθανης απελευθέρωσης μιας γυναίκας. Παρά την αβεβαιότητα, το στρες και την πίεση, η ιστορία ενισχύεται με απροσδόκητα ξεσπάσματα χιούμορ, στιγμές ελαφρότητας και ελπίδας.
Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική κράτηση θέσης: https://forms.gle/feB47atagnWPSJQ19
Διαβάστε περισσότερα στο https://tavros.space/…/unfortunately-it-was-paradise3/

* ώρα προσέλευσης τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την έναρξη κάθε προβολής

icon-eye