header-image

Δικαίωμα στη στέγη

Η εκδήλωση έχει ολοκληρωθεί.

Διεθνής συνάντηση

Διεθνής συνάντηση
20-21 Ιουνίου 2015

Αλληλεγγύη ενάντια στη λιτότητα και τις εξώσεις στην Ευρώπη

Στις 20 και 21 Ιουνίου συναγωνιστές και συναγωνίστριες απ’ τα κινήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης για το δικαίωμα στη στέγη και την προστασία του χώρου ως κοινωνικού αγαθού θα συναντηθούν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ για να βρουν τις κοινές τους θέσεις και να συντονίσουν τους αγώνες τους.

Η ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων έχει οδηγήσει σε μια αυξανόμενη κρίση στον τομέα της στέγης . Οι άγριες πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση από το 2010 αποτελούν σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος στην κατοικία και την πόλη και πλήττουν την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού. Σήμερα, πάνω από το 30% του πληθυσμού χρωστά στις τράπεζες και το κράτος (για φόρους και ασφάλιση). Περισσότερο από το 50% αδυνατεί να καλύψει τις οικιακές του ανάγκες και τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης. Επίσης μεγάλο τμήμα ζει σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας οικιακή και ενεργειακή φτώχεια –χωρίς ρεύμα και θέρμανση– και μεγάλος είναι πλέον ο αριθμός των αστέγων.

Αλλά και σε όλη την Ευρώπη, οι συνθήκες στέγασης γίνονται όλο και χειρότερες, βασικά δικαιώματα καταπατούνται, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν εξώσεις, ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας στέγης και των δημόσιων αγαθών, εμπορευματοποίηση της κατοικίας και έναν τραπεζικό τομέα που ολοένα και διογκώνει τη δύναμή του.

Με την πρόσφατη πολιτική αλλαγή, η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα έβαλε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ζητημάτων στέγασης. Εξαιτίας των οικονομικών ελλείψεων και της πίεσης των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας, το έργο αυτό θα είναι πολύ δύσκολο. Σε αυτήν τη συγκυρία, μια πρωτοβουλία συνάντησης και συζήτησης στα ζητήματα αφενός των άμεσων ενεργειών και αφετέρου των πιο στρατηγικών πολιτικών είναι πολύ χρήσιμη. Ήδη πρωτοβουλίες και δίκτυα κινημάτων από όλη την Ελλάδα έχουν οργανωθεί και συνεχίζουν να οργανώνονται ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Μέσα από τη δικτύωση, τον κοινό αγώνα και την αμοιβαία υποστήριξη τα κινήματα για την προστασία της κατοικίας προβάλλουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους και σε άλλους αγώνες, και την ίδια στιγμή προτίθενται να ανοίξουν τη συζήτηση για τα προβλήματα στέγασης μαζί με οργανώσεις βάσης και θεσμούς που εργάζονται σε αυτό το πεδίο.

Παράλληλα η αλληλεγγύη της Ευρώπης είναι απαραίτητο να αναδείξει τα προβλήματα στέγασης, να ενδυναμώσει τα κοινωνικά κινήματα που αναδύονται στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες και να προχωρήσει σε κοινούς αγώνες ενάντια στις εξώσεις και την έλλειψη στέγης και την υφαρπαγή γης που προκαλούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.

Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για το Δικαίωμα στην Κατοικία και την Πόλη (European Coalition for the Right to Housing and the City), που δραστηριοποιείται εδώ και ενάμιση χρόνο, είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε διεθνείς και τοπικές συντονισμένες δράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενάντια σε οικονομικούς και real-estate παγκόσμιους παίκτες. Στο παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ στην Τυνησία κοινωνικές ομάδες από δεκάδες χώρες επιβεβαίωσαν τις κοινές τους διαπιστώσεις και την ανάγκη ενός διεθνούς συντονισμού.

Η διεθνής συνάντηση για το δικαίωμα στη στέγη οργανώνεται από την Αλληλεγγύη για Όλους, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Βρυξέλλες – Αθήνα), το Encounter Athens, την Πλατφόρμα κατά των Πλειστηριασμών και τον Ευρωπαϊκό Συνασπισμό για το Δικαίωμα στην Κατοικία και την Πόλη. Διεξάγεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δράσης για Αλληλεγγύη με την Ελλάδα και κατά της Λιτότητας (20–26 Ιουνίου).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

12:30-14:30 – εργαστήριο 1: Κατοικία και υφαρπαγή γης

(νεοφιλελεύθερες πολιτικές για τον αστικό χώρο)

διάλειμμα για φαγητό 14:30-15:30

15:30-17:30 – εργαστήριο 2: Το χρέος ως μέσο κοινωνικού ελέγχου

(πλειστηριασμοί και εξώσεις)

διάλειμμα για καφέ 17:30-18:00

18:00-20:00 – εργαστήριο 3: Άμεσες ανάγκες στέγασης: υποδοχή μεταναστών

στον ευρωπαϊκό νότο

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

12:00-14:00 – εργαστήριο 4: Εναλλακτικές πολιτικές στέγασης

διάλειμμα για φαγητό 14:00-15:00

15:00-17:00 – εργαστήριο 5: Συλλογικές μορφές ιδιοκτησίας,

ο αστικός χώρος ως κοινό αγαθό

διάλειμμα για καφέ 17:00-17:30

17:30-19:30 – εργαστήριο 6: Σχεδιάζοντας και συντονίζοντας τις δράσεις μας

icon-eye