header-image

Ανισορροπίες ισχύος

Η εκδήλωση έχει ολοκληρωθεί.

Εναλλακτικές στρατηγικές για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο

Εναλλακτικές στρατηγικές για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο
10-12 Οκτωβρίου 2013

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάλυση πτυχών του σημερινού ενεργειακού μοντέλου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς και κυρίως η επεξεργασία αριστερών εναλλακτικών στρατηγικών και πολιτικών πρακτικών.

Το σημερινό μοντέλο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης ενέργειας οδηγεί σε αδιέξοδο. Η εξάντληση των πόρων λόγω του τρόπου εκμετάλλευσής τους καθώς και οι επιπτώσεις που δημιουργεί στο περιβάλλον το τωρινό ενεργειακό μοντέλο, που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, προκαλούν σημαντικές συγκρούσεις στην κοινωνία, μεταξύ κινημάτων και κράτους, οικονομικών συμφερόντων επιχειρηματιών και πολυεθνικών. Στην Ελλάδα, οι παρεμβάσεις της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) οδηγούν σε νέες αντιπαραθέσεις σχετικά με το ενεργειακό μοντέλο, καθώς, εκτός των άλλων, το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξάνεται. Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας και η απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας, οι αγώνες για την ενεργειακή δημοκρατία και η γενική αμφισβήτηση του εξορυκτικού μοντέλου ανάπτυξης κινητοποιούν την κοινωνία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να αναζητήσει εναλλακτικές – εναλλακτικές που θα αμφισβητούν τη θέση της αγοράς ως του απόλυτου ρυθμιστή των ενεργειακών συστημάτων και θα θέτουν άλλες προτεραιότητες, πέραν του κέρδους.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ερευνητές και ερευνήτριες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία), καθώς και πληθώρα καλεσμένων από το εξωτερικό, από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, κινήματα, καμπάνιες, πρωτοβουλίες, από διάφορες χώρες, από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως το Εκουαδόρ και τη Βενεζουέλα.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό. Γλώσσες είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 18:30, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα. Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52, Αθήνα. Αναλυτικές πληροφορίες στο πρόγραμμα.

ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

BINTEO ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ
Συνέντευξη: Αλέξης Πασσαδάκης, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Γραφείο Βρυξελλών
Προβολή
ΒΙΝΤΕΟ
Συνέντευξη: Αριστοτέλης Τύμπας, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Προβολή
ΒΙΝΤΕΟ
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Προβολή

AUDIO ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ
Tadzio Mueller, RLS Berlin
Προβολή
ΟΜΙΛΙΑ
Πέτρος Ψαρρέας, Υποψήφιος διδάκτορας στην Πολιτική Οικονομία και το Περιβάλλον, ΕΜΠ / Μέλος της γραμματείας του Τμήματος Περιβάλλοντος & Οικολογίας ΣΥΡΙΖΑ
Προβολή
ΟΜΙΛΙΑ
Κωστής Δαμιανάκης & Βάννα Σφακιανάκη, Μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ
Προβολή
Αναφορές στον τύπο
Ο κοµβικός ρόλος του περιφερειακού και τοπικού ενεργειακού σχεδιασµού, Βασίλης Κίλιας, 3/11/2013
Εθνική ενεργειακή πολιτική: για τη διαµόρφωση µιας ατζέντας συζήτησης, Τάσος Κεφαλάς, 3/11/2013
Ενεργειακή δημοκρατία και ανενεργή δηµοκρατία, Κωστής Δαμιανάκης-Βάννα Σφακιανάκη, 3/11/2013
icon-eye