header-image

Αναθέτοντας τα σύνορα της Ευρώπης σε τρίτους

Η εκδήλωση έχει ολοκληρωθεί.
18 Νοεμβρίου 2020
Ομιλητές: Απόστολος Φωτιάδης (ερευνητής), Ραχμάν Ιντρίσα (πολιτικός επιστήμονας), Μουχαμάντ αλ-Κασέφ (δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστής για το μεταναστευτικό), Άνγκελα Μελιτόπουλος (καλλιτέχνης), Ναντίτα Σάρμα (ακτιβίστρια ακαδημαϊκός)
Το πρόγραμμα, που διοργανώνει η ερευνητική ομάδα System of System με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, φέρνει σε επαφή ακτιβιστές, δικηγόρους, καλλιτέχνες και ερευνητές για να συζητήσουν από κοινού την ταχύτατη εξωτερική ανάθεση των συνόρων της Ευρώπης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, συσχετίζοντας τις συγκεκριμένες στρατηγικές με τις αποικιοκρατικές πρακτικές των εξαγωγών και της κυριαρχίας που βρίσκονται εν εξελίξει.
Η συζήτηση θα εστιάσει στο πώς η εξωτερική ανάθεση των συνόρων παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πώς η στρατηγική υφίσταται σε μια νομική γκρίζα ζώνη, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει τις γειτονικές χώρες. Η ανάθεση των ευρωπαϊκών συνόρων σε τρίτους λειτουργεί πρακτικά σαν εξωτερική ανάθεση εξαναγκασμού, κράτησης, παρακολούθησης και ελέγχου. Πρόκειται για μια διαρκή πρακτική, που διεξάγεται μέσα από το κτίσιμο υποδομών και με τεράστιες επενδύσεις σε «τρίτες χώρες», εφαρμόζοντας προληπτικά μέτρα εκ μέρους της Ευρώπης. Ο εντοπισμός της συζήτησης στην Ελλάδα – μια χώρα στην άκρη της Ευρώπης που είναι ταυτόχρονα εσωτερικό σύνορο και περιφερειακή χώρα με μια περίπλοκη σχέση με τον ευρωπαϊκό βορρά – καθιστά τη συζήτηση πεδίο κατάλληλο, από το οποίο μπορούμε να εξετάσουμε τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση (και τα Κράτη Μέλη της) ωθεί τα σύνορα της Ευρώπης πέρα από τις ακτές της. Το πρόγραμμα στοχεύει να εξετάσει κριτικά τις επιδράσεις της εξωτερικής ανάθεσης των συνόρων ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί τέτοιου είδους στρατηγικές ιστορικά, θεωρητικά και πολιτικά.
Λεπτομέρειες
Είναι ευπρόσδεκτα όλα τα επίπεδα εμπειρίας και ενδιαφέροντος.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο YouTube.
Θα παρασχεθούν λεπτομερείς οδηγίες για τη συμμετοχή σε όσους πρόκειται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
19.00 – 20.30 – παρουσιάσεις
20.30 – 21.15 – ερωτήσεις του κοινού
Αν ενδιαφέρεστε, σας παρακαλούμε να εγγραφείτε εδώ: https://www.eventbrite.co.uk/…/outsourcing-europes…
Γλώσσα
Η εκδήλωση θα προβληθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Ομιλητές:
Ο Απόστολος Φωτιάδης είναι ερευνητής σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Η Άνγκελα Μελιτόπουλος είναι καλλιτέχνης με βάση το Βερολίνο, που από το 1985 έχει δημιουργήσει διάφορα video-essay, installation, ντοκιμαντέρ και ηχητικά κομμάτια. Σπούδασε στην Καλλιτεχνική Ακαδημία του Ντίσελντορφ με τον Ναμ Τζουν Πάικ και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στις Οπτικές Κουλτούρες στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths στο Λονδίνο.
Ο Ραχμάν Ιντρίσα είναι ανώτερος ερευνητής και καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Leiden. Είναι επίσης υπεύθυνος για το EPGA, ένα think tank στην Νιαμέι (Νίγηρας) που εστιάζει σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα από πολιτικο-οικονομική σκοπιά. Έχει ασχοληθεί με την πολιτική του Ισλάμ στο Σαχέλ, με ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας στην Δυτική Αφρική και αναπτύσσει μια ερευνητική ατζέντα για την δόμηση του κράτους στην περιοχή, τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν.
Ο Μουχαμάντ αλ-Κασέφ είναι Αιγύπτιος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστής με αντικείμενο το μεταναστευτικό. Του παραχωρήθηκε καθεστώς πολιτικού ασύλου το 2018. Είναι μέλος του Watch the Med – AlarmPhone και εργάζεται ως υπέρμαχος και ως ανεξάρτητος σύμβουλος ερευνητής στο πεδίο των μεταναστευτικών πολιτικών και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση κοινοτήτων και στις μεταναστευτικές διαδρομές από την Αφρική στην Ευρώπη. Συγγράφει μελέτες και αναφορές για διαφορετικές ΜΚΟ και ιδρύματα όπως το EIPR, το EuroMed Rights, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το “Border Criminologie” στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Επίσης, ασχολείται με την ραπ μουσική!
Η Ναντίτα Σάρμα είναι ακτιβίστρια ακαδημαϊκός, η έρευνα της οποίας διαμορφώθηκε από τα κοινωνικά κινήματα στα οποία έχει υπάρξει ενεργή, μεταξύ άλλων κινήματα No Borders και κινήματα που παλεύουν για τα πλανητικά κοινά (planetary commons). Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα. Ανάμεσα σε πολυάριθμα δοκίμια και βιβλία, η Ναντίτα είναι συγγραφέας του Home Rule: National Sovereignty and the Separation of Natives and Migrants (Duke University Press, 2020) και του Home Economics: Nationalism and the Making of ‘Migrant Workers’ in Canada (University of Toronto Press, 2006).
icon-eye