header-image

4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Η εκδήλωση έχει ολοκληρωθεί.
18 Σεπτεμβρίου 2017

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού στο εξωτερικό, το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με το Ραδιόφωνο 24/7, και με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, παρουσίαζουν μεταφρασμένη στα αγγλικά και τα γερμανικά μια συζήτηση της μητέρας του Παύλου, Μάγδας Φύσσα, με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη. Η συνέντευξη μεταδόθηκε στις 28 Ιουνίου 2017 στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη, στο Ραδιόφωνο 24/7, 88,6 FM. Η Μάγδα Φύσσα μιλάει για τη δολοφονία του γιου της, τη δίκη, την έλλειψη ενδιαφέροντος από τα ΜΜΕ. Μιλάει μέσα από την καρδιά της και με ένα βαθιά ριζωμένο αίσθημα δημοκρατίας και αντιφασισμού.

Ακούστε την πρωτότυπη συνέντευξη στα ελληνικά, διαδώστε την μεταφρασμένη εκδοχή της στα αγγλικά και τα γερμανικά.

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας στηρίζει την πρωτοβουλία GoldenDawnWatch και την καμπάνια της με αφορμή τα 4 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η δίκη συνεχίζεται. Ενημερώσου!

Τη νύχτα της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου 2013, ο μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε σε μια γειτονιά του Πειραιά, το Κερατσίνι. Τη δολοφονία την ομολόγησε ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής. Δυόμισι χρόνια αργότερα, ο ηγέτης της παράταξης, Νίκος Μιχαλολιάκος, ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία αυτή.

Η Χρυσή Αυγή έχει εκλεγεί, ως επίσημο πολιτικό κόμμα, στο ελληνικό κοινοβούλιο από το 2012. Αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται με 17 βουλευτές, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο έχει εκλέξει 3 βουλευτές.

Η δολοφονία του Φύσσα το 2013 αποτελεί την κορύφωση της παρουσίας των συντεταγμένων ταγμάτων της ΧΑ στους δρόμους της Ελλάδας. Ειδικά έπειτα από την εκλογή τους στη Βουλή, είχαν έντονη παρουσία στους δρόμους, προπηλακίζοντας, βρίζοντας και χτυπώντας μετανάστριες και μετανάστες, μέλη της LGTBQ κοινότητας, ομάδες, στέκια, ενημερωτικά περίπτερα και άτομα από το χώρο της Αριστεράς και της Αναρχίας. Η δράση τους αυτή παρέμενε ατιμώρητη, η Αστυνομία ήταν συχνά στο πλευρό τους.

Ο φόνος του Φύσσα ήταν ο δεύτερος κατά σειρά. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα (γειτονιά της Αθήνας) στις 17/1/2013. Ωστόσο, ο φόνος του Φύσσα αποτέλεσε τη θρυαλλίδα, ώστε να αντιδράσει –με μεγάλη καθυστέρηση– η πολιτεία στις προκλήσεις των νεοναζί. Έτσι, αμέσως μετά το φόνο άρχισε ένα ντόμινο συλλήψεων, που έφτασε έως τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Συστάθηκε ένα κατηγορητήριο που έφτανε τις 30.000 σελίδες, με το οποίο 69 μέλη της Χρυσής Αυγής κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τέλεση εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων και φόνους, και πολυάριθμα ακόμη αδικήματα. Για μια επισκόπηση της δομής της δίκης, βλ. το φυλλάδιο του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Η μέγιστη προφυλάκιση στην Ελλάδα φτάνει τους 18 μήνες. Η δίκη της Χρυσής Αυγής άρχισε στις 20 Απριλίου 2015, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ λίγο έπειτα από την έναρξη της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ορισμένοι από αυτούς ήταν (και οι περισσότεροι εξακολουθούν να είναι) μέλη του κοινοβουλίου, οπότε από το εδώλιο του κατηγορουμένου επέστρεψαν στα έδρανα της Βουλής.

Η δίκη προχωρά με κανονικούς ρυθμούς εδώ και δυόμισι χρόνια και διεξάγεται άλλοτε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού και άλλοτε στο Εφετείο Αθηνών. Οι συνθήκες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι εξαιρετικά δύσκολες για τους μάρτυρες κατηγορίας, δεν υπάρχουν ειδικές προβλέψεις προστασίας και σεβασμού των θυμάτων και των συγγενών τους. Η δε Αστυνομία συχνά παραμένει απαθής.

Η δίκη αυτή, μια από τις σημαντικότερες δίκες στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, δεν βρίσκει πρόσβαση στα περισσότερα ΜΜΕ. Η τηλεόραση δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στη διαδικασία, προβάλλει μόνο ρεπορτάζ όταν υπάρχουν επεισόδια μέσα ή έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Οι πολίτες της Ελλάδας δεν ενημερώνονται τακτικά για την εξέλιξη μιας δίκης, της οποίας η έκβαση θα καθορίσει την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.

ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
icon-eye