header-image

Παρουσίαση βιβλίου: SUNDAY WOMEN – Ιστορίες Γεωργιανών Οικιακών Εργατριών στην Ελλάδα

Η εκδήλωση έχει ολοκληρωθεί.
icon-search Μεγέθυνση αφίσας
28 Μαρτίου 2024

Οι εκδόσεις Futura και το βιβλιοπωλείο ΚΟΜΠΡΑΙ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου των Λώρα Μαραγκουδάκη & Τατιάνα Μαυρομάτη,

 

SUNDAY WOMEN

Ιστορίες Γεωργιανών Οικιακών Εργατριών στην Ελλάδα

 

Συζητούν οι:

 

Ίνγκα Ζάχου (Εργαζόμενη στον χώρο της εσωτερικής οικιακής εργασίας και συμμετέχουσα στο SUNDAY WOMEN)

Tατιάνα Μαυρομάτη (Φωτογράφος)

Λώρα Μαραγκουδάκη (Εικαστικός/ Σκηνοθέτις)

Φαίη Τζανετουλάκου (Κριτικός Τέχνης)

 

Βιβλιοπωλέιο ΚΟΜΠΡΑΙ

Διδώτου 34, Αθήνα

 

ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Ώρα: 20:00

 

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Ροζα Λούξεμπουργκ.

 

*****  *****  *****  *****  *****  *****

 

Η έκθεση SUNDAY WOMEN παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2021. Όπως δηλώνει ο υπότιτλος, είναι μία απόπειρα να ορατοποιήσει τη μεταναστευτική κοινότητα των Γεωργιανών γυναικών στην Αθήνα και την εργασία τους στο πεδίο των υπηρεσιών φροντίδας στα ελληνικά νοικοκυριά. Μια εργασία όπου κυριαρχεί ο θεσμός της «εσωτερικής», δηλαδή της μετανάστριας οικιακής εργάτριας που δουλεύει εσώκλειστη στο σπίτι των εργοδοτών της, φροντίζοντας αρρώστους, ηλικιωμένους, παιδιά: εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα, με μονάχα μία μέρα ρεπό, συνήθως τις Κυριακές.

 

Βασικός άξονας της συνεργασίας της φωτογράφου Τατιάνας Μαυρομάτη και της εικαστικού/σκηνοθέτιδας Λώρας Μαραγκουδάκη ήταν η κοινή κατανόηση ότι η εργασία των μεταναστριών γυναικών είναι απαραίτητη για την καθημερινή λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας. Ωστόσο, η ύπαρξη των γυναικών αυτών είναι αόρατη και επισφαλής. 

Το βιβλίο SUNDAY WOMEN λειτουργεί από τη μία ως τεκμήριο της ίδιας της έκθεσης –μέσω της παρουσίασης των έργων που συμπεριλήφθηκαν σε αυτή– και, από την άλλη, ως ένα ακόμη πεδίο για την ορατοποίηση των ιστοριών των μεταναστριών γυναικών που μοιράστηκαν την εμπειρία τους ως οικιακές εργάτριες. Στη βιβλιοπαρουσίαση θα παρουσιαστεί μέρος της ερευνητικής δουλειάς της έκθεσης, οι θέσεις και οι προθέσεις των δημιουργών τόσο σε καλλιτεχνικό και επιμελητικό επίπεδο όσο και σε σχέση με το ίδιο το θέμα. Επίσης θα συζητηθεί το ζήτημα της οικιακής εργασίας με κάποιες από τις συμμετέχουσες του βιβλίου και της έκθεσης, όπως και ένα μέρος της δημόσιας συζήτησης που πυροδότησε η έκθεση με τη συμβολή της κριτικού τέχνης Φαίης Τζανετουλάκου.

icon-eye