header-image

Salinia Stroux, Infomobile, PRO-ASYL

 

Περίληψη εισήγησης

Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες η Ελλάδα αποτελεί ένα κομβικό σημείο διέλευσης των μεταναστών μεταξύ των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ, της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης.Παρά τα αυξανόμενα προβλήματα, την όξυνση της κατάστασης εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και παρόλο που οι μετανάστες όλο και περισσότερο παγιδεύονται στην άκρως στρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη ονόματι Ελλάδα, συνεχίζουν να υπάρχουν μεταναστευτικές ροές προς και εκτός της χώρας.

Στην εισήγησή μου θα παρουσιάσω τη δουλειά του Infomobile ως ενός από τα πολλά παραδείγματα του αντιρατσιστικού ακτιβισμού βάσης. Το Infomobile έχει τις ρίζες του στην εμπειρία του Infopoint κατά τη διάρκεια του Noborder που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο το 2009 και συνδέεται άμεσα με την ενημερωτική πύλη w2eu.info. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δυναμικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του δικτύου και των μεταναστών και των προσφύγων αλλά και μεταξύ του δικτύου και τοπικών, εθνικών και διεθνών οργανώσεων αντίστασης. Το Infomobile επισκέπτεται βασικά σημεία για τη μετανάστευση στην Ελλάδα, όπως είναι αυτή τη στιγμή η Πάτρα, η Ηγουμενίτσα, τα νησιά του Αιγαίου, ο Έβρος και η Αθήνα, αλλά και κάποια μέρη εκτός της χώρας στα γειτονικά κράτη. Από αυτή την πρωτοβουλία και βάσει των επαφών και των ιδεών που προκύπτουν από τις διάφορες συναντήσεις έχουμε αναπτύξει μια σειρά μικρών προγραμμάτων όπως, για παράδειγμα, το Willkommensinsel, το Lostatborder αλλά και άμεσες παρεμβάσεις σε καταστάσεις κρίσης.

Σε ένα περιβάλλον μαζικής στρατιωτικοποίησης του καθεστώτος των συνόρων με φράχτες, με τη Frontex, με στρατόπεδα κράτησης και εφόδους σε συνδυασμό με μια ισχυρή άνοδο των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων εναντίον των μεταναστών, αλλά και εν μέσω οικονομικής κρίσης, η ζωή στην Ελλάδα έχει μετατραπεί για τους περισσότερους σε ζήτημα επιβίωσης δημιουργώντας μια τεράστια ανάγκη για συντονισμένους αγώνες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.