header-image

Jens Petermann, μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, DIE LINKE

 

Περίληψη εισήγησης

Τον Ιανουάριο του 2012 το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή προκειμένου να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τη δεξιά τρομοκρατική ομάδα Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), τα μέλη και τη δράση της, το περιβάλλον και τους υποστηρικτές της, καθώς και για τον λόγο που κατέστησε δυνατό να διαπράττονται από μέλη της για τόσο μεγάλο διάστημα σοβαρότατα εγκλήματα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί οι δράστες. Η NSU δολοφόνησε ανεμπόδιστα εννέα μικροεπιχειρηματίες (οκτώ Τούρκους και έναν Έλληνα) και μία αστυνομικό, τραυμάτισε σοβαρά έναν ακόμη αστυνομικό, διέπραξε δύο επιθέσεις με εκρηκτικά με παραπάνω από 20 τραυματίες, καθώς και περισσότερες από δέκα επιθέσεις σε τράπεζες.

 

Από τότε, η επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές κάθε εβδομάδα για να υποβάλει αιτήματα για αποδεικτικά στοιχεία και να θέσει ερωτήσεις σε μάρτυρες ή εμπειρογνώμονες. Στόχος είναι η αλλαγή της δομής και της οργάνωσης των υπηρεσιών ασφαλείας και των ανακριτικών αρχών προκειμένου να μπορούν μελλοντικά να αντιδρούν καλύτερα σε εγκλήματα της ακροδεξιάς. Πρωτίστως, σκοπός είναι να διατυπωθούν προτάσεις για την καλύτερη καταπολέμηση της ακροδεξιάς βίας. Στόχος είναι όμως επίσης να αλλάξει το κοινωνικό κλίμα έτσι ώστε να καταδικάζονται οι ακροδεξιές τοποθετήσεις και η κοινωνία να μην μπορεί πλέον να προσβληθεί από φασιστικές ιδέες.

 

Στο μεταξύ οι 22 βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής διάβασαν 400.000 σελίδες και άκουσαν παραπάνω από 25 μάρτυρες. Ωστόσο, ήδη σήμερα, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η εργασία του οργάνου αυτού στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το επόμενο έτος, μπορεί κανείς να πει το εξής:

 

Η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ κρατικών αρχών και θεσμών ήταν καταστροφική. Ιδίως η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (Verfassungsschutz) – τόσο η ομοσπονδιακή όσο και οι τοπικές υπηρεσίες σχεδόν όλων των ομόσπονδων κρατιδίων, αλλά και η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (στρατιωτική αντικατασκοπεία)– έβαλαν την προστασία των κρυφών τους πηγών πάνω από τη διαλεύκανση των φόνων. Ανέπτυξαν κυριολεκτικά μια δική τους ανεξάρτητη ύπαρξη και εμπόδισαν τις έρευνες της αστυνομίας και της εισαγγελίας. Για τον λόγο αυτόν, το κόμμα DIE LINKE έχει μια σειρά αιτημάτων αναφορικά με τις μυστικές υπηρεσίες:

 

Η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος πρέπει να τεθεί άμεσα υπό δημοκρατικό έλεγχο. Η διαλεύκανση μιας σειράς φόνων από ναζιστές πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της προστασίας «πηγών» που είναι ταυτόχρονα ναζιστές δράστες. Από όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, όλες οι Υπηρεσίες για την Προστασία του Συντάγματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της αποτυχίας ως προς την ασφάλεια στη σειρά φόνων της NSU, ενεργητικά, παθητικά ή και τα δύο. Αν δεν γνώριζαν τίποτα, τότε θα ήταν ούτως ή άλλως περιττοί, παρά τους πληροφοριοδότες τους. Αν γνώριζαν κάτι, τότε είναι επιπλέον και επικίνδυνες: για ανθρώπινες ζωές, για την κοινωνία, για τη δημοκρατία.

 

«Όποιος ενοχλεί μυστικές υπηρεσίες, πρέπει να περιμένει ότι θα αντιδράσουν», είπε επιγραμματικά για τις επίκαιρες βαναυσότητες μια ημερήσια εφημερίδα. Ένας λόγος παραπάνω για να καταργηθούν επιτέλους όλες οι Υπηρεσίες για την Προστασία του Συντάγματος. Πρώτο βήμα: Άμεση παύση της χρησιμοποίησης όλων των πληροφοριοδοτών. Δεύτερο βήμα: Αφαίρεση όλων των εξουσιών από τις μυστικές υπηρεσίες. Τρίτο βήμα: Μετάβαση σε μια συμβουλευτική από επιστήμονες για θέματα πολιτικής.

 

Τους προηγούμενους μήνες το ένα σκάνδαλο ακολουθούσε το άλλο στα μέσα ενημέρωσης. Μια ήταν χαλκευμένοι φάκελοι, μια άρνηση χορήγησης φακέλων, άλλοτε πάλι οι φάκελοι δίνονταν με απροθυμία. Η τοπική κυβέρνηση της Θουριγγίας διαβίβασε στην εξεταστική επιτροπή του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο ναζιστικό σκοτάδι. Χωρίς επεμβάσεις και παραλείψεις. Για τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας και τις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών, αυτή η διαφάνεια είναι υπερβολική. Με τον τρόπο αυτόν αποδεικνύουν πόσο περιττές είναι.