Το Nowhere του Σωτήρη Παλάσκα που θα προβληθεί την Τετάρτη σε πρώτη προβολή στο Ινστιτούτο Γκαίτε παρακολουθεί την οδύσσεια της επιβίωσης. Αυτή τη φορά οι «πρωταγωνιστές» είναι λευκοί ευρωπαίοι μεσοαστοί. Φεύγουν εκδιωγμένοι από μια χώρα που δεν τους θέλει. Και ζητάνε καταφύγιο στην άλλη μεριά της θάλασσας. Πώς θα ήταν εάν αντιστρέφονταν οι συνθήκες και αντί για πρόσφυγες από τη Συρία ή την Υεμένη βρίσκονταν ευρωπαίοι πολίτες στις βάρκες που διασχίζουν την Μεσόγειο; Όσο απίθανη κι αν φαίνεται μια τέτοια αντιστροφή αυτήν τη στιγμή, ας μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι τόσο ρευστές που δεν μας επιτρέπουν να θεωρούμε τίποτα δεδομένο.
Μια συμπαραγωγή του Goethe-Institut Athen με την Homemade Films (Ελλάδα) και την Chromosom Film (Γερμανία), με την υποστήριξη του Medienboard Berlin και του Ιδρύματος Rosa Luxemburg – Παράρτημα Ελλάδας.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Η ταινία παρουσιάζει ένα παράλληλο, αντεστραμμένο σύμπαν, στο οποίο οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στη θέση των προσφύγων και οι πρόσφυγες στη θέση των Ευρωπαίων – μόνη σταθερά η θέση των Ελλήνων, που σε αυτή την αντιστροφή παραμένουν ακριβώς στο ίδιο σημείο: στη μέση. Ένα σύμπαν φανταστικό μεν αλλά απόλυτα ρεαλιστικό, όπου αυτό που φαντάζει ως δυστοπία δεν είναι παρά η εφιαλτική πραγματικότητα – με μόνη διαφορά την αλλαγή των ρόλων. Η αφήγηση, ακολουθώντας τους δύο βασικούς χαρακτήρες, εξελίσσεται σε τρεις χώρους: α) ένα μεσοαστικό γερμανικό σπίτι, στο οποίο ξεκινά η ιστορία, β) μια φουσκωτή βάρκα στη μέση της θάλασσας, όπου βρίσκεται στη συνέχεια ο πρώτος χαρακτήρας και γ) το κτίριο της αστυνομίας σ’ ένα νησί των Δωδεκανήσων, όπου βρίσκεται ο δεύτερος. Στις τελευταίες σκηνές, καθώς η δράση επικεντρώνεται πλέον στη φουσκωτή βάρκα και την αχανή θάλασσα που την περιβάλλει, χωρίς να εγκαταλείπεται σκηνοθετικά η ρεαλιστική προσέγγιση, τα πάντα αποκτούν μια συμβολική διάσταση, μέσω της οποίας υπογραμμίζεται το τελικό σχόλιο της ταινίας για την πορεία της Ευρώπης.
Nowhere (GR/DE 2017, 11΄)
Σύλληψη/Σενάριο/Σκηνοθεσία: Σωτήρης Παλάσκας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Ήχος: Γιάννης Αντύπας, Lukas Lücke, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Άρης Λουζιώτης
Ηθοποιοί:
Effi Rabsilber, Merlin Rose, Michael Gwisdek, Jella Haase, Constantin v. Jascheroff, Jakob Bieber, Christoph Jacobi, Christoph Letkowski, Stefania Panciu κ.ά.
Παραγωγοί:
Μαρία Δρανδάκη, Homemade Films, Αθήνα
Matthias Makowski: Goethe-Institut Athen
Alexander Wadouh: Chromosom Film, Βερολίνο
Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση.
Συμμετέχουν:
Αλεξάντερ Βαντού (Alexander Wadouh), παραγωγός
Μαρία Δρανδάκη, παραγωγός
Δημήτριος Μπούρας, φωτογράφος και μελετητής ανθρώπινων καταστάσεων σε περιοχές κρίσης και πολέμου, καταγράφει από το 1980 τις ανθρωπολογικές του έρευνες με εικόνα και κείμενο
Σωτήρης Παλάσκας, σκηνοθέτης της ταινίας
Έφι Ράμπσίλμπερ (Effi Rabsilber), πρωταγωνίστρια της ταινίας
Εύα Στεφανή, ντοκιμαντερίστρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεωρίας και Ιστορίας του Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
H ταινία προβάλλεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.
Η συζήτηση θα γίνει σε γερμανική και ελληνική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.
Είσοδος ελεύθερη.