Στις 9 Οκτωβρίου 2012 εγκαινίασε τη λειτουργία του στην Αθήνα το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Το μεσημέρι τα γραφεία μας (Καλλιδρομίου 17, Εξάρχεια) ήταν ανοιχτά στο κοινό. Οι επισκέπτες ενημερώνονταν για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις άλλες χώρες όπου έχει παραρτήματα το ΙΡΛ. Είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν την έκθεση φωτογραφίας της Χαράς Καμιναρά με τίτλο Krisis.
Η απογευματινή εκδήλωση εγκαινίων έγινε στο κτήριο The Hub Events στα Κάτω Πετράλωνα. Εκ μέρους του ΙΡΛ στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αντίστοιχα, παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν η Γκαμπριέλε Κίκουτ και ο Κλάους Ζιλ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Ντολντ. Έπειτα μίλησε ο διευθυντής του ΙΡΛ, Φλόριαν Βάις, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα ίδρυσης του Παραρτήματος Ελλάδας, ειδικά σε μια τέτοια εποχή. Ακολούθησε μια παρουσίαση, σε μορφή ερωταπαντήσεων, της συντονίστριας του Παραρτήματος Ελλάδας, Ιωάννας Μεϊτάνη. Έπειτα μίλησε ο Μπερντ Ρίξινγκερ, πρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). Υπενθυμίζουμε ότι τα εγκαίνια του Παραρτήματος συνέπεσαν με τη σύντομη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα και τη μαζική συγκέντρωση εναντίον της πολιτικής της που είχε οργανωθεί στο κέντρο της πόλης. Ο ίδιος ο Ρίξινγκερ, έπειτα από επίσκεψη στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» το ίδιο πρωί, κατέβηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και του Die Linke. Στην ομιλία του, λοιπόν, επισήμανε το χάσμα που χωρίζει την πολιτική του κόμματός του από την πολιτική της Μέρκελ και κατέδειξε ότι υπάρχουν «δύο Γερμανίες»: η μία, αυτή που εκπροσωπεί το κόμμα του, αντιτίθεται στην πολιτική του Μνημονίου και των περικοπών. Επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην Ελλάδα χωρίς την αντίστοιχη στροφή σε όλη την Ευρώπη και δήλωσε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα. Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την ίδρυση του παραρτήματος Ελλάδας: «χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη διεισδυτική ματιά, την κριτική επεξεργασία και τη θεωρητική ανάλυση για τις κοινωνικές επιπτώσεις και τους μετασχηματισμούς που προκαλεί αυτή η νεοφιλελεύθερη επέλαση», είπε.
Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένη η ΚΟ και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το ΔΣ του ΝΠΙ, άλλα ινστιτούτα και φορείς (ΑΣΚΙ, ΕΚΚΕ, ΕΜΙΑΝ, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία κ.ά.), βουλευτές του Die Linke, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, ακτιβιστές, επιστημονικοί συνεργάτες, προσωπικότητες της Αριστεράς. Η προσέλευση, παρά τη δυσκολία λόγω των κινητοποιήσεων στο κέντρο, ήταν άκρως ικανοποιητική. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δεξίωση, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν μεταξύ τους και να γνωριστούν με τους γερμανούς ομολόγους, συναδέλφους και συντρόφους τους.