Μετανάστευση

Η μετανάστευση στην Ελλάδα - Ανανεωμένη έκδοση

Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες
06.2015
Συγγραφέας 
Βασίλης Παπαστεργίου
Ελένη Τάκου

Η παρούσα έκδοση έχει εξαντληθεί.

Η πρώτη έκδοση της μπροσούρας αυτής κυκλοφόρησε στις αρχές του 2014 και επιχείρησε να καταγράψει την πραγματικότητα για τη μετανάστευση στην Ελλάδα δίνοντας τεκμηριωμένα στοιχεία και αποδομώντας έντεκα από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με αυτήν.

H παρούσα, ανανεωμένη έκδοση κυκλοφορεί σε μια συγκυρία όπου το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη (κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική) διογκώνεται. Τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα έχουν αλλάξει, γι' αυτό και θεωρήσαμε απαραίτητη την αναθεώρηση της πρώτης έκδοσης. Αλλά και η άνοδος στην εξουσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες για μια διαφορετική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. Ο δρόμος είναι δύσκολος, ωστόσο τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, με πιο πρόσφατο το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια της «δεύτερης γενιάς», είναι σίγουρα ελπιδοφόρα.

Η παρούσα έκδοση, εκτός από τους έντεκα μύθους και την αποδόμησή τους, περιέχει και ένα επίμετρο-σχόλιο για τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική.

Παράρτημα Ελλάδας
Καλλιδρομίου 17, 10680 Αθήνα
Γραφείο Βρυξελλών
Ave. Michel-Ange 11
B-1000 Brussels, Belgium
www.rosalux.eu
Κεντρικά Γραφεία στο Βερολίνο
Franz-Mehring-Platz 1, DE-10243, Berlin
www.rosalux.de