Νεοναζισμός
από 11
Φεβρουαρίου 2019
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Βάλ' τους Χ - Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας

Καμπάνια για τη ρατσιστική βία στους δρόμους της πόλης

«Βάλ' τους Χ – Ο μαύρος χάρτης της Αθήνας» είναι μια καμπάνια δρόμου (street campaign) που σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει μέσα στην πόλη και να αναδείξει την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, Παράρτημα Ελλάδας, και της οργάνωσης HumanRights360.

Διαλέξαμε για αρχή 50 από τα εκατοντάδες περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν συμβεί στους δρόμους της πόλης. Για καθένα από αυτά δημιουργήσαμε ένα αυτοκόλλητο με ένα QR code, το οποίο κολλάμε στο σημείο της επίθεσης στην πόλη. Το QR code οδηγεί στο χάρτη όπου καταγράφονται αρχικά οι 50 αυτές επιθέσεις. Κάθε επίθεση περιγράφεται με ένα σύντομο κείμενο και μια εικόνα.

Αναγνωρίζοντας ότι το 2019 αποτελεί μια κομβική χρονιά για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία έφερε στο φως δεκάδες από τα ρατσιστικά εγκλήματά της, δημιουργήσαμε αυτή την καμπάνια, που στόχο έχει να στοιχειοθετήσει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας.

Επισκεφτείτε τον διαδικτυακό χάρτη, βρείτε τα αυτοκόλλητα στους δρόμους της Αθήνας και σκανάρετέ τα με το κινητό σας!

Μείνετε συντονισμένοι και συντονισμένες με την καμπάνια, γιατί σύντομα τα 50 έργα που εικονογραφούν τις 50 επιθέσεις θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από την Τετάρτη 13 έως και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Την έκθεση θα πλαισιώσουν συζητήσεις και παράλληλα δρώμενα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Παράρτημα Ελλάδας
Καλλιδρομίου 17, 10680 Αθήνα
Γραφείο Βρυξελλών
Ave. Michel-Ange 11
B-1000 Brussels, Belgium
www.rosalux.eu
Κεντρικά Γραφεία στο Βερολίνο
Franz-Mehring-Platz 1, DE-10243, Berlin
www.rosalux.de