Μάρτιος '20 - Μάρτιος '21

Covid Watch

Η επιδημία από τον νέο κορονοϊό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς η υφήλιος βιώνει μια εξαιρετικά βίαιη και πολυεπίπεδη κρίση, χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία.

Η ελληνική κυβερνηση, εκμεταλλευόμενη αυτήν την πρωτοφανή κρίση, διαμορφώνει ήδη την επόμενη μέρα προωθώντας μια νεοφιλελεύθερη και ταξική πολιτική με βασικό της εργαλείο για μια ακόμη φορά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η «έκτακτη» νομοθεσία και ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ προωθείται η επιβολή μιας μόνιμης «κατάστασης εξαίρεσης» στην εργασία, το μεταναστευτικό, το περιβαλλοντικό. Η ενδεχόμενη μονιμοποίηση κάποιων εξ αυτών των έκτακτων μέτρων μεταφράζεται σε περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, αλλα εν τέλει και της ίδιας της δημοκρατίας.

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Vouli Watch παρακολουθεί από την αρχή της κρίσης στενά όλα τα νομοθετικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση καθώς και την δραστηριότητα των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σκοπός του παρατηρητηρίου COVIDWatch είναι η άμεση και πλήρης ενημέρωση του κοινού σε εβδομαδίαία βάση, με ακρίβεια, διαφάνεια και ακεραιότητα μέσω της καταγραφής και παρουσίασης του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού περιεχομένου των πράξεων που αφορούν στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Κάθε εβδομάδα θα αναρτάται στην ιστοσελίδα μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σχολιασμός των αναφορών του CovidWatch από τον δημοσιογράφο Γεράσιμο Λιβιτσάνο. Σε τέτοιου μεγέθους κρίσεις, η ουσιαστική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατία.

 

Διαβάστε ακόμα  
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Παράρτημα Ελλάδας
Καλλιδρομίου 17, 10680 Αθήνα
Γραφείο Βρυξελλών
Ave. Michel-Ange 11
B-1000 Brussels, Belgium
www.rosalux.eu
Κεντρικά Γραφεία στο Βερολίνο
Franz-Mehring-Platz 1, DE-10243, Berlin
www.rosalux.de